Låge nr. 23: Svinekam med hentehårSå er der ingen vej udenom. Det er i morgen, det går løs med den kedelige, grå og tørre steg, der smager af mindre end intet, og som ingen i virkeligheden ville bryde sig om, hvis ikke det var for sværen, som til gengæld forventes af være øredøvende sprød. Vé den, der vover at servere flæskesteg med slatten, uoverbidelig svær juleaften!

Mænd af betydnings gastronomiske sektion har imidlertid udviklet en metode, der også gør selve stegen værd at sætte tænderne i:

Inden du sætter den behørigt ridsede steg i ovnen, skærer du sværen af stegen fra den ene side, men kun så langt, at den stadig hænger fast i den anden side. Hos denne julekøkkenskriver leder synet af stegen herefter uvilkårligt tanken hen på frisuren hos nogle af de vise mænd af den ældre generation, der havde deres gang i mit barndomshjem, og som hentede alt det hår, der skulle dække den skaldede isse, fra området lige over det ene øre og førte det behændigt tværs over det nøgne areal til det andet øre med den kam, der lå klar i inderlommen, fordi blæsten altid gik frisk over Limfjordens vande og de høje tindinger dengang.

Men tilbage til køkkenregionerne! Med en tilpas lang kniv løfter du nu alle sværene i den åbne side op, så du kan smøre stegens fedtside med en blanding af:

6 blade frisk rosmarin eller 1/2 tsk tørret
1 tsk friske timianblade eller ½ tsk tørrede
4 friske hakkede salvieblade eller 1 tsk tørrede
1 tsk Dijonsennep
2 spsk citronsaft
1 tsk citronskal


Læg sværene på plads igen og plant en kødnål i hver ende af stegen som stopklods, så sværene bliver på deres plads under stegningen. Herefter gør du bare ved stegen, som du plejer at gøre. Der kommer en uforglemmelig sauce piquante ud af det!

Værsgo og spis:Tak til vores trofaste kommentator Peter Pedal for den stemningsfulde filmreportage!

Hvordan du får sværen sprød, skal jeg ikke blande mig i. Der er så mange trosretninger på området, at det kan udløse religionskrige at udtale sig om emnet. Men hold dig til frilandsgris! Måske kan du ikke smage forskel, men du bevarer den anstændighed, der går fløjten, hvis du køber en svinekam til 12 kr. halvkiloet.

God jul. Mon ikke Gowings giver en lille én i morgen?

Kategori: ,. Bookmark permalink.

14 Kommentarer til Låge nr. 23: Svinekam med hentehår

 1. Det ville have lydt rigtig godt, hvis det ikke havde været for senneppen. Det er godt nok ikke en overvældende mængde, så måske bliver steg og svær alligevel spiselige for ellers erklærede sennepshadere ...

 2. Held og lykke med jeres frankofile hentehårssteg! Der kommer ikke dijonsennep eller lignende fremmedelementer i min steg. Og knas er et spørgsmål om rigtig saltning og gennemskæring af ridserne. Resten kommer af sig selv... Glædelig imorgen.

 3. Den kommer ikke til at smage af sennep, alt går op i en højere enhed, så bare gå i krig, Rasmine.

 4. Tak, capac – i lige måde. Godt at vide, at der er nogen, der holder fast i traditionerne.

 5. Peter Pedal

  Findes der svin, som spiser mennesker juleaften?

 6. Her står den godt nok på and juleaften. Men ellers må jeg sige, at din opskrift lyder som en interessant variation. Den er forelagt fruen...

 7. Peter Pedal, kun hvis der ikke er andet.

 8. Jamen, glædelig and, da, Gowings! Hvis I nogen sinde skulle nå til den opgraderede udgave af flæskestegen, så tøv ikke med at give den gas med timianen!

 9. Det lyder dejligt, med sennep og urter under hentehåret. Hente hår bliver rigtig relevant, når man kigger på grisene hos Søren og Lone ( henholdsvis Sørøver og Landmand )
  Glædelig jul.

 10. Det var da en rigtig god idé! Jeg synes ellers at en flæskesteg kan smage ret godt i sig selv, jeg har endda selv lavet et par stykker, men jeg bruger også krydderier mv. Og saucen - af stegesky - det er jo næsten det vigtigste :)

 11. Ja, folehaves univers, det var dog en imponerende hårpragt, de grise kan opvise!

 12. Donald, når det drejer sig om flæskesteg fristes man ligefrem til at kalde saucen for sovs :-)

 13. God jul i lige måde! Den med hentehåret fik mig til at tænke på denne her reklamefilm, som jeg stadig kan ligge flad af grin af: https://www.youtube.com/watch?v=FvNdhriwGuM

 14. Tak, Mia – pragtfuld video :-)

Skriv en kommentar