Låge nr. 16: Julehjerte, hvad vil du mer'?

Familien Gowings samling af julepynt har efterhånden nået det punkt, hvor det ikke giver mening at købe mere ind. Papirpynten, juleglaskuglerne, stearinlysholdere, blikengle og paptrommer synes at holde evigt.


I nyere tid har vi så indkøbt lyskæder til at dække begrebet 'tændt juletræ' når det ikke lige er belejligt med tændte stearinlys. Kære Læser, du læste rigtigt: ordet var 'lyskæder' i flertal. Nu ser du så for dig et juletræ viklet ind i kæder, et lysmonster, lysdiodehelvedet på jord. Men nej. Vi har bare et stort 'turnover' som det hedder på dansk. I mine hænder der virker alle lys i en lyskæde højst samme år, hvorefter de stille og roligt slukkes ét efter ét.

Sikke et ressourcespild. Hele vejen fra lysdiode til kobber ledninger er det de samme råstoffer, der skal bruges til at fremstille lyskæden. Den afgørende forskel er kvaliteten af produktionen. Af en eller anden grund må en lyskæde ikke koste mere end 200 kr., hvorfor det heller ikke er noget mysterium at kvaliteten af produktet er elendigt.

Det koster at have funktioner som efterprøvning, test og kvalitetscheck i produktionslinien. Forbrugeren har erstattet den funktion, så måske vil det vise sig, at den fjerde eller femte lyskæde vil levere varen. Vi får se. Jeg er ved at være grundig træt af skiftet fra 'Made in Germany' til 'Made in China'. Måske der kommer en modreaktion på billig, men dårlig, fjernøstlig produktion. Jeg ønsker mig tilbage til tre-fire gange så høje priser og livslang funktionstid.

Kategori: ,. Bookmark permalink.

4 Kommentarer til Låge nr. 16: Julehjerte, hvad vil du mer'?

 1. Tak for en rigtig god julekalender - jeg når sjældent at kommentere, men glæder mig altid til dagens låge :-)

  Denne gang blev jeg også sendt en tur ned af mindernes sti, min barndoms juletræ var altid et samlesæt af et halvskaldet juletræ, fundet efter mørkets frembrud d 23., et bundt pyntegran og en rulle ståltråd. Skilsmissen havde taget hårdt på min fars økonomi, og juletræ var han - krigsbarnet - ganske enkelt for nærig til at punge ud til. Så derfor lavede han altid et selv - og hver eneste lillejuleaften endte med, at vi alle i andægtig tavshed betragtede årets frembringelse, indtil min far sagde: Jeg tror aldrig, vi har haft så smukt et træ!

  :-)

 2. Juletræer er en sammensat størrelse, Henriette.

  Det er godt at vide, at I er derude. Og hvis vores forfængelighed et øjeblik bliver stødt på manchetten, kan vi altid konsultere 'Statcounter' :)

 3. Hvad forstår kinesere sig også på juletræskæder? Vores udendørskæder holder egentlig meget godt. Måske det kan kædes sammen med, at de sjældent kommer frem i særlig god tid?

 4. Det er godt at høre, at nogen får de kæder, der dur, Fruen i Midten :)

  Hvis jeg skal være helt ærlig, så gælder min betænkelighed heller ikke kun lyskæder. Den gælder alt muligt som vi køber i den tro, at det skal holde, for så et vise sig ikke at fungere når man kommer hjem. Man kan overveje hvor meget CO2 og hvor mange råstoffer, der går til at producere fra starten defekte varer.

  Nåh, jeg lover at være mere julet i låge 18...

Skriv en kommentar