Pointless

Gowings er lidt melankolsk idag:

"Vi kan alle begå fejl på arbejdet. heldigvis er det meget få jobs, hvor en fejl kan blive skæbnesvanger; lægen kan save et forkert ben af, buschaufførens højhælede sko kan glide på bremsepedalen, en flyveleder kan overse en prik, en besked om isbjerge i farvandet kan komme for sent. De fleste beslutninger der bliver taget ved et skrivebord, f. eks i mit erhverv, koster ikke menneskeliv - slet ikke. Men det gælder ikke alle skrivebordsbeslutninger.


Idag for 96 år siden var slaget ved Verdun tre dage gammelt og den franske fæstning Fort Douaumont blev indtaget af en lille tysk styrke uden en egentlig kamphandling. Forterne var blevet droppet, efter man havde set tyskernes ødelæggelse af lignende forter i Belgien. Den franske overkommando havde vurderet, at det var meningsløst at satse på dem. Af samme grund var bevæbningen stort set afmonteret og maskingeværer m.m. lagt i de dybe kældre under fortet.

Præcis 8 måneder senere generobrede franskmændende fortet efter adskillige forsøg. Slaget ved Verdun kostede ialt imellem 670.000 og 770.000 mænd livet. Alene dispositionen om at nedlægge bevæbningen af Fort Douaumont og de nærliggende forter menes at have kostet 100.000 døde eller sårede franskmænd. For ikke at snakke om alle de døde tyskere og englændere"


Jamen Gowings, hvor er så den sjove pointe? Desværre, der er ikke nogen pointe. Ikke idag.

Kategori: . Bookmark permalink.

10 Kommentarer til Pointless

 1. Omend få begivenheder når så horrible tabstal, er der desværre alt for mange af den slags dage.

 2. Sidder og læser Hells Gate om Cherkassy lommen. Det er også...trist.

 3. Det er ok at være "pointless" ind imellem - det er jo en pointe i sig selv...

 4. Verdens mest meningsløse krig... Men det er godt du - og vi - husker. Det gør de mange tab af liv en lille bitte smule mindre meningsløs...

 5. Det er rigtigt, Eric.

  Ja Uden Relevans, Østfronten udgør sit helt eget kapitel om menneskelig umenneskelighed.

  Nemlig, Nina.

  Ja Mia, man kan prise sig lykkelig, for ikke at have fået smadret sit liv i en skyttegrav. Man kan ikke forestille sig det mareridt, det har været for en hel generation af unge mænd i de berørte lande.

 6. Ung må verden endnu være. Der går en lige linje gennem Verdun til Homs og videre til næste stednavn, hvor menneskene på skrivebordsbefalinger slår hinanden ihjel. Når jeg drømmer, så ser jeg en verden for mig, hvor man internationalt har afskaffet krigen som problemløsningsmulighed og har erstattet den af skakspillet.

 7. Ja Capac, det vanvittige er, at hvis de der umiddelbart står overfor hinanden nægter at parere ordre, så gik det hele i sig selv. Det er et af menneskehedens paradokser.

 8. - Og her skal jeg lige skynde mig at tilføje, at det jeg skriver ovenfor ikke skal opfattes som en underkendelse af tidligere generationers unge mennesker og deres faktuelle vilkår. Det kan være meget let at sidde og gøre sig til dommer over handlemåder i et scenario, som man med garanti aldrig selv vil komme til at blive en del af.

 9. Jeg elsker sådan et indlæg: Buschauffeurens højhælede sko kan glide på bremsepedalen ... :)

  Men en alvorlig kommentar: Krigen 1914-18 havde så store tabstal, at man har svært ved at forstå det. Jeg tror de tal du nævner, kommer tæt på virkeligheden. Jeg mener ikke at der er frigivet historisk verificerede tabstal, men eftersom der er gået lang tid, er der nok ikke mange historiske dokumenter, som stadig forholdes historikerne. Jeg havde tænkt mig at undersøge det fordi jeg for 30 år siden læste en bog af to journalister, som hævdede at de strategiske dokumenter fra 1914-18 stadig var hemmeligtstemplede. De skrev, at krigskirkegårdene alene tydede på at der var langt flere dræbte.

  En udsendelse af Mogens Boisen (oversætter og tidligere lektor ved officersskolen) forklarede at militær-ledelse bl.a. består i at manipulere soldater så de er kampvillige. Frontsoldater kan holde 220 dage, så begår de enten selvmord eller laver en dumhed, så de bliver dræbt. Russerne tog aldrig frontsoldater tilbage, De Allierede sendte dem hjem og anbragte dem andre steder.

 10. Donald, det er klart at tabstal, heriblandt savnede, må være en udfordring i forbindelse med en krig der blev ført i en sammenskredet mudderpøl. Heraf opstod såvidt jeg ved også begrebet 'Den ukendte Soldat' - simpelthen fordi et enormt antal døde aldrig blev identificeret og bare blev begravet i hobetal. Trist.

  220 dage er lang tid.

Skriv en kommentar