Tilstandsrapporten: Uge 3-4Allerførst skal vi beklage, at vi af TDC-mæssige årsager var afskåret fra at publicere sidste uges tilstandsrapport på et relevant tidspunkt. Men skal vi opridse uge 3 i korte træk, bestod den for det meste af næsvise beskyldninger og næsegruse undskyldninger uden nogen egentlig forbindelse med hinanden:

Som enhver ved, har Ekstra Bladet i årevis kunnet prale af at huse Nationens og den folkelige debatkulturs største septictank på sit website. Mindre kendt er det, at Jyllands-Posten i al stilfærdighed har opbygget et akademisk sidestykke til folkedybets kloaksystem ved at samle en stribe universitetsuddannede mørkemænd og -kvinder med ukontrollabel galdeproduktion og verbal inkontinens i et særdeles ildelugtende blogunivers med brokkeren og historikeren Mikael Jalving i spidsen. I uge 3 indskrev han sig i historien med en afskedssalut til den nu snart Londonbaserede, forhenværende statsminister Helle Thorning-Schmidt under overskriften 'Farvel til finken', hvor han ikke kunne bestemme sig for, om han ville kalde hende Dukkelise, Dukkebarnet eller Hellepigen. Den nedladende tone vakte forargelse i alle medier, sociale såvel som trykte og elektroniske, som fandt de tuttenuttede øgenavne uhørt sexistiske, men nogen undskyldning kom der aldrig fra Michael Jalving. Tværtimod understregede han, at han mente, hvad han skrev, og at der ikke var tale om nogen finke, der var røget af panden. At en anden historiker af Djengis Khan-agtig observans i Jyllands-Postens spalter for en måned siden kaldte justitsminister Søren Pind for 'mandsling, 'søndagsskoledreng' og 'ynkelig', tiltrak sig ikke tilnærmelsesvis samme opmærksomhed. Men nogle vil nok også hævde, at det ikke havde en Pind med sagen at gøre og derfor heller ikke krævede, at nogen sagde undskyld.

Ugens uden konkurrence mest opsigtsvækkende undskyldning kom fra Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen, der uforbeholdent lagde sig for fødderne af de socialdemokratiske vestegnsborgmestre, som i halvfemserne forgæves havde forsøgt at få sat en stopper for den massive indvandring. 'De havde jo ret,' konstaterede den brødebetyngede forkvinde i manøvredygtighedens ulideligt klare lys og bøjede sig samtidig i støvet for den siddende regering og dens støjbergske flygtningepolitik, nu hun alligevel var dernede. Desværre havde de omtalte borgmestre som de gode socialdemokrater, de var, i mellemtiden indtaget et nyt standpunkt og tog nu afstand fra deres egen partitop, fordi den havde lagt stemmer til en asylpolitik, der efterhånden var strammere end Mette Frederiksens hestehale. Ugen efter dalede både vælgertilslutningen og humøret hos Socialdemokraterne med cirka 7 procent, men i det mindste kunne de bryste sig af, at det var den største tilbagegang siden 1998.

Som om uge 3 ikke havde budt på dårlige undskyldninger og giftigheder nok, fortsatte uge 4 med et overflødighedshorn af asylstramninger, sylespidse bemærkninger og krav om flere undskyldninger. Det begyndte med en 70 års fødselsdag, som übersocialdemokraten Mogens Lykketoft holdt på Christiansborg for en lille, sluttet kreds af et halvt hundrede slægtninge og venner. Underholdningen bestod af en tale, hvor han i et velforberedt følelsesudbrud, der var kraftigt nok til at kunne måles på Richterskalaen og utvivlsomt ville have imponeret kaptajn Haddock, kaldte den tidligere socialdemokratiske regering for talent- og profilløs, den nuværende Venstre-regering for fladpandet populistisk og statsminister Lars Løkke Rasmussen for 'den lille svindler'. Følelsesudbruddet var oven i købet så langtrukkent, at det nåede at komme med i den kopi af talen, Lykketoft bagefter rundsendte til fødselsdagsgæsterne. Men den virak, det affødte i medierne, var ifølge den forhenværende formand for Folketinget, nuværende formand for FN's generalforsamling, på ingen måde tilsigtet. Ikke desto mindre ville forargelsen ingen ende tage hos hans afløser som folketingsformand Pia Kjærsgaard, der for nylig med syren piblende i mundvigen afskrev Helle Thorning-Schmidt som en betydningsløs nullitet uden dog at sige det direkte. Lykketofts sprogbrug hørte derimod ingen steder hjemme, fastslog hun skingert, men ikke højlydt nok til at det affødte nogen undskyldning fra Mogens Lykketofts formandskontor i FN på den anden side af Atlanten. Kun en beklagelse på YouTube af, at ukvemsordene helt uforståeligt var sluppet ud i det offentlige rum, når han nu kun havde sendt talen til halvtreds personer.

Senere på ugen gik Pia Kjærsgaard fra at være forarget til at være direkte fornærmet og krænket på Danmarks vegne. Årsagen var den satiretegning, som optrådte i den britiske avis The Guardian, da Folketinget vedtog de asylstramninger, der på rekordtid forvandlede verdens lykkeligste land til verdens Løkkeligste. Tegningen forestillede Lars Løkke Rasmussen, der tilsyneladende havde skiftet job fra statsminister til obershitstormführer, iført skrårem og et brunt nazijakkesæt, som næppe var indkøbt i Magasin Zornig på Gammel Kongevej, hvor jakkesættets bærer ellers har for vane at handle. Teksten lød: 'Venstre – sandsynligvis det dummeste politiske parti i verden'. Herefter stod det i det mindste klart, at britiske bladtegnere ikke har den ringeste anelse om, hvor hård konkurrencen om den betegnelse for tiden er på disse breddegrader.

Som sagt holdt folketingsformand Pia Kjærsgaard og hendes hårdt prøvede pegefinger sig ikke tilbage, og selv om hun ellers er en varm fortaler for krænkende Muhammed-tegninger, krævede hun, at The Guardian øjeblikkelig trak sin nazi-tegning af Lars Løkke Rasmussen tilbage med en undskyldning. Hermed bidrog hun med sin egen omstillingsparate logik til underholdningen, og om ikke andet opnåede hun, at en hel del nu går rundt og spekulerer over, om ikke det snart er på tide, at hun selv trækker sig tilbage. Ingen vil formentlig afkræve hende en undskyldning for det.

Kategori: . Bookmark permalink.

6 Kommentarer til Tilstandsrapporten: Uge 3-4

  1. Som Charlie Brown formulerede det så præcist: Good Grief!

  2. Herligt indlæg. Afsyrer du også møbler?

  3. Nej, tværtimod, Eric. Jeg giver dem det glatte lag.

  4. #uffesskyld bliver brugt flittigt herhjemme :-)

  5. Pragtfuldt, tak for opsamlingen. Jo, da ytringsfriheden går kun en vej. Fra Pia....

  6. Altid til tjeneste, folehaves univers!

Skriv en kommentar