Låge nr. 21: Giv juletræet en Kodimagnyl

H. C. Andersen havde allerede tidligt forståelse for juletræets vanskæbne. Historien om 'Juletræet' udlægger jeg som en en sørgelig beretning om at underkaste sig skæbnen og erstatte troen på sig selv og egne muligheder med forfængelighed og overladen sin fremtid til andres ve og vel. Det er ironisk naturligvis, idet et grantræ som udgangspunkt selvfølgelig ikke har megen råderet over skæbnen, hvis andre mere mobile medskabninger griber ind i dets stationære tilværelse. Først sat af ved fødderne, viklet ind i et nylon-net, stablet imellem artsfæller, solgt, opstillet i en varm stue, sømmet fast ved foden - oftest uden vand at drikke - og behængt med flitterstads. Derefter kasseret, måske afgrenet, og sendt igennem flis-maskinen. Sørgeligt.


Men nu er der mulighed for at lindre eget juletræs mistrivsel: Det Kongelige Danske Haveselskab anbefaler en Magnyl, Albyl, Kodimagnyl kært barn har mange navne. Hemmeligheden er at acetylsalicylsyren som disse hovedpine- og smertestillende piller indeholder også har en gavnlig effekt på juletræets levetid efter at være kappet af roden. I en fod hvor træet kan stå i vand tilsættes en pille - det vil givet være nemmest med en brusetablet - men en knust pille rørt op i vand må også kunne gøre det. Det er rart at vide, at man kan gøre noget for sit juletræ, når det nu skal stå der i varmen i stuen mange dage og glæde os andre med sin duft af gran og friske grønne farve.


H. C. Andersens juletræ kan ikke reddes af hovedpinepiller, der skal stærkere ting til, ligesom forfatteren selv sikkert ville være blevet sat på lykkepiller, havde han gået rundt i landet idag. Men altså, en hovedpinepille i juletræsfoden og du skulle have glæde af et friskere træ længere ind i juledagene. Og hvis du ligesom her i hjemmet lader træet stå inde til efter nytår, så skulle der være en chance for færre ture rundt om træet med støvsugeren inden udsætningen i starten af januar.

Kategori: ,. Bookmark permalink.

6 Kommentarer til Låge nr. 21: Giv juletræet en Kodimagnyl

  1. Hovedpinepiller til juletræer.. øhhh nå.. Bare der nu ikke viser sig alvorlige bivirkninger på længere sigt.. :-)

  2. Ja, hvorfor ikke? Mit juletræ har åbenbart fået præstationsangst og har lige bedt om en Stesolid ...

  3. Men Inge, 'længere sigt' er jo ikke mere end en uge til halvanden i denne sammenhæng.

    Se, det kan gå hen og blive alvorligt, Cummings. Bare det nu ikke begynder på crack, svampe og rygeheroin...

  4. Jeg vil ha en sånn stork! Her hos oss bruker vi spyd i juletreet, men det vi hadde er knust. Når ungene kommer hjem i morgen, blir de fornærmet når de ser en stjerne i toppen av treet.

    Hvor får man en sånn? Finnes det en på nettet man kan skrive ut og lime på papp?

  5. Du må selv ud på de skrå brædder, Hege. Jeg kan ikke finde nogen skabelon på nettet, Beklager. Men en stjerne har altså altid duet herhjemme...

  6. Salix, pil, gad vide hvorfor dens bark-syre hjælper granerne. Eller om mennesker også lever længere hvis man bader i albyler.

Skriv en kommentar