Låge nr. 6: Da far var dreng

Så er det tid til lidt julenørderi:

Julekalenderen, eller u-landskalenderen, som det er blevet til på DR-dansk, har haft mange udformninger; lige fra de glade monopoldage til nu hvor sendefladen i hele december reelt består af TV-aviser og julekalender. De sidste i en version for alle aldre - og gerne en genudsendelse ind imellem for de nostalgiske.


Der har været mange gode julekalendere både da Gowings selv var barn, og efterfølgende hvor han har siddet og set julekalendere sammen med de opvoksende generationer.

Én julekalender har brændt sig fast; og det skyldes mest, at da Gowings var lille, kunne TV-verdenen udvides betragteligt, når man indregnede de hele to kanaler hinsidan, og i Sverige der klippe-klistrede de deres julekalendere: Vi åbnede låger, men svenskerne fik lov at klippe motiver ud, der passede, således at en frakke kom til at hænge på en knage, en nisse kiggede ind af vinduet, en gærkrans kom op på væggen osv. Julekalenderens motiv ændrede sig i hele december - vel at mærke uden de strittende låger eller bratte overgange imellem ydersidens pap og lågens indhold af papir.

Og så skete miraklet. I 1971 da en barmhjertig u-landskalender designer endelig lod sig inspirere af dem fra den anden side sundet og vi fik en klippe-klistre kalender. Det må have været meget afgørende for den lille Gowings, for det står stadig skarpt i erindringen. Og følelsen af taknemmelighed kan stadig erkendes dybt inde. U-landskalenderen var med Ingrid og Lillebror i julestuen og det er helt rørende at gense første afsnit. Kalenderen så sådan her ud.


Jeg har hentet billedet her, hvor man også kan gense andre julekalendere fra dansk fjernsyn.

(PS: hvis du nu tilfældigvis skulle være endnu mere velbevandret i julekalendere end Gowings så husk - der er ikke noget, der kan bringe folk i affekt, som at udfordre dem på juletraditioner og 'bedste julekalender'.)

Kategori: . Bookmark permalink.

4 Kommentarer til Låge nr. 6: Da far var dreng

 1. Gumman som blev liten som en tesked!
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Teskedsgumman
  den lærte os formfuldendt västgötska på 24 dage.
  og en kærlighed til det svenske, der aldrig ruster.

 2. - Og klippe-klistre kalendere, Regitze :)

 3. Sjovt nok har jeg aldrig haft en julekalender fra dansk fjernsyn; sikkert en fejl - men jeg fik en meget smuk broderet julekalender til pakker af min moster, og den fulgte mig i alle årene (dengang fik man MEGET små pakker på - ikke noget Lego lejetøj her, men snarere en lille vingummisut... ti hi).

  Men Ingrid og Lillebror så jeg flittigt; åh det var TV! Iøvrigt elskede jeg også Teskedsgumman, som Regitze skriver om. Og "Torvet" og.... alle de andre... ;-)

 4. Sådan var det også her, Mia. En vingummi i silkepapir - men det var himmelsk.

Skriv en kommentar