Om at spille en Trille...

Da jeg kommenterede på Cummings indlæg nedenfor, startede en associations-række, der ledte mig hen til en sang af Trille, nemlig sangen Halvmånetid fra LP'en af samme navn. Jeg undrede mig over, hvad der egentlig var blevet af hende, Trille altså, men det kan man råde bod på her i denne gengivelse af 'Besøgstid' på P1.


Jeg synes altid Trille har stået for noget meget troværdigt, både i sin musik, men så sandelig også i de børneprogrammer, som hun medvirkede i i 70'erne. Herudover hæver hun sig sammen med få andre, f. eks Jomfru Ane Band og Røde Mor, over den flod af kvinde-politisk og anden politisk kunst som dominerede min barndom og ungdom, og som reelt ikke længere holder til et genlyt/-syn. Trilles tekster tåler meget fint en genlytning, idet disse netop ikke er beton-erklæringer med et tidsbegrænset sigte, men har et almen menneskeligt udgangspunkt.

Et af mine yndlingsnumre med Trille fra dengang, som det var en decideret fornøjelse at genlytte, er titelnummeret til albummet, 'Altid har jeg længsel'. Dette nummer er jo i virkeligheden en rigtig fin kærlighedssang. Det bedste nummer er dog efter min mening 'Under den Høje Himmel'. En hyldest til livet. Til sidst er der et stadigt meget aktuelt nummer, 'Danmark', som Trille ikke kunne have forudset, hvor aktuelt det ville blive her i 2011.

At Trille dengang heller ikke var uden humor fremgår af nummeret 'Storebælt' fra 'En lille Bunke Krummer' som har næsten Hausgaard'ske elementer, på trods af den lidt bastante slutning. Musikalsk er alt i top, med en besætning som bestod af bl. a. Alex Riel, Hugo Rasmussen, Øyvind Ougaard og Ole Fick. Hvis du ikke gider alt det her med at lytte til klip på YouTube, så tryk alligevel på 'Danmark'.

Hvis du derimod har lyst til at høre mere, så er der rigtigt meget tilgængeligt på YouTube. Og jo, der er da også Ham Gud eller 'Øjet', men jeg synes bare Trille er så meget andet...

Der er nu heldigvis udkommet en box, 'Hele Balladen', som hermed er bestilt. Så varer det alligevel lidt endnu, før pladespilleren kommer op fra kælderen.

Kategori: ,. Bookmark permalink.

6 Kommentarer til Om at spille en Trille...

 1. Anonym

  Trille, - åh - Trille. Jeg elsket Trille! "Alltid har jeg længsel" står fortsatt i vinylhylla mi, selv om jeg ikke har noe å spille den på. For et par år siden forsøkte vi å få tak i den på cd, men fant den ikke. Jeg har da også tidligere søkt på YouTube uten å finne henne. Nå skal jeg kose meg. "Danmark" var en favoritt, og jeg tror jeg kan teksten ennå; - og så den med ham der mannen som gikk med så små, små skritt.

  Takk for en post som traff meg midt i de små restene av min tapte ungdom :-) Du skal ikke se bort fra at jeg forfølger ideen inn på min egen blogg.

 2. Anonym

  Beklager - det skrives altid med en l - på dansk. Og så var det jo også Marie Bergman på samme tid.

 3. Det glæder mig livetleker, at indlægget også kunne vække noget i dig. Jeg har simpelthen anskaffet boxen 'Hele Balladen' og vi har ikke hørt andet idag :)

 4. Det er dejligt at høre Trilles sange, jeg kender ikke dem allesammen, men har sammen med min søn nydt at høre de rare historier for børn. Desuden har jeg nydt det interview i DR Besøgstid, som du nævner. Her så jeg hende foran mig og kunne slet ikke danne mig det gamle billede, men sådan er det jo desværre, vi ændrer os og livet fortsætter på en anden måde - eller slet ikke.

 5. Jeg blev givet pladen med "Cadillac og Laksko" for nogle aar siden og var prompte sendt tilbage til 70erne med Trilles skoenne stemme. Hun kan tilsyneladende stadig, den Trille. :)

 6. Donald, det glæder mig at du også havde glæde af interviewet. Det er klart at også min begejstring for Trilles sange er præget af den fortid de indgik i, men en sang som 'under åben himmel' - den har da noget der stadig holder :)

  Desuden, hvis man genser børnefjernsyn og genlytter børnesange fra den tid du nævner, så bemærker jeg som det første puls-faldet, tempo-skiftet til laaaaannngsom. Det er fantastisk!

  Ja, Tina - den her rolige stemme (Tiden går: 'Hjemlige Eventyr' er 22 år gammel - Trille mistede lysten til at spille efter en depression sidst i 80'erne)

Skriv en kommentar