Massed pipes and drums

Drivvåd nylonskjorte og fløjlsbukser. Kondicyklen er blevet testet i højeste gear - længe. Svedende labber jeg anerkendelsen fra de rygende voksne i mig. Atlas slæber sig en pukkel til bærende på den lysende kugle, der skal absorbere røgen fra de ombudte cigarer, cigaretter og cerutter. Hvad skal man så lave, når kondicyklen er besejret?


Disney, det var noget med jul. - Men sådan en sommer lørdag eftermiddag 1969, måske 1970, der ku' fjernsynet noget helt andet: Til side med mahogni lågerne - klikket fra den lille messingkugle - vente, vente -  og så tonede de frem. Først lyden, så det sort/hvide billede. Pludselig var du vidne til konkurrencer i opstilling af let artilleri, kasten rundt med rifler påsat bajonetter (selvom dem jeg så må være pensioneret nu) og sluttelig - massed pipes and drums. Prøv at høre efter speakerens små bemærkninger - mine øjne sejlede rundt i saltvand, når en venlig voksen oversatte de små historier, der fulgte med fra kommentatoren. Men jeg er heller ikke helt stabil når det kommer til bagpipes - de trykker på mine rørstrømske nerver. Fru gowings derimod, kan sagtens undvære tattoo.

Tattoo er ikke kun et skotsk fænomen, som du kan se her - og ja - uniformerne virker bekendte ikke? Hvis du holder ud og ser klippet til ende, så skal jeg til gengæld sige dig, hvor du har set dem her før.

Når det hele er slut - så er der kun the 'lone piper' tilbage. År efter år - engang. Kære DR - hvorfor må vi ikke mere se tattoo fra Edinburgh?

Og ordet tattoo spørger du? Det betyder såmænd 'tappenstreg' - et stykke musik spillet af vagten i garnisonsbyerne der gav besked om at lukke for hanerne på byens udskænkningssteder. Selve ordet er en anglificering af et oprindeligt hollandsk udtryk.

(- Og så tager vi ellers lige en slapper med det erindringshalløj...)

Kategori: ,,. Bookmark permalink.

11 Kommentarer til Massed pipes and drums

 1. En tur i tidsmaskinen er næsten altid dejlig! Men lige netop med hensyn til tattoo holder jeg med fru Gowings :-)
  God regnvejrslørdag til jer!

 2. Som tidligere medlem af Haderslev Pigegarde er jeg ret velgående i tattoo genren, men det var dengang, i dag er det ikke noget der fylder tiden.. Edinbourgh Tattoo vil jeg nu stadig gerne opleve live engang, og så er der jo også et par ret gode golfbaner derovre, som trækker lidt.. Så måske lykkes det en dag at kombinere fortid og nutid. :-)

 3. Nej, Madame. Jeg har luret, at det nok bliver svært at rejse medlemmer til 'Folkefronten for Tattoo's Genopståen på DR's Sendeflade' :)

  - Vi skal til 'havefest' i eftermiddag. Det bliver spændende om vi skal have waders med. Og god regnvejrslørdag til jer!

  Men Inge, så er du jo selvskrevet som medlem af foreningen nævnt ovenfor :)

  Fru Gowings tager forår og sensommer, i embeds medfør, til Edinburgh. Faktisk lige op ad tiden for tattoo. Jeg pønser på at være medfølgende 'hustru' en af gangene...

 4. Ja, det var bedre at se det live! Så kunne man også besøge whiskymuseet på vej til og fra slottet. På museet kan man vist smage alle de whiskymærker, som produceres i Skotland, men det er nok at gå for vidt.

 5. De kan udføre sekvenser af rytmiske handlinger uden at nogen råber kommandoer, siger speakeren. Men jeg tror ikke at man kunne udføre noget godt hvis der er en der råber kommandoer. Det er rytmik, ballet, styr på bevægelser og følelserne styrer bevægelserne, det er derfor at der kan være mening i at de betroede soldater viser at de kan andet end at spankulere frem og tilbage med gevær i hånd.

  Jeg foretrækker ballet - på den anden side kan jeg ikke lade være med at grine, når jeg forestiller mig de gravalvorlige mænd iklæde sig ballet-dragter og give en forestilling med en gravalvorlig symfoni af Tchaikovsky som bærende musik.

 6. Eric, det lyder som en god ide med det museum, - men hele farveladen - så må man nok lige ud og have en pint og en shepherds pie indimellem :)

  Donald, jeg kan godt følge dig i det store hele, men jeg kan ikke sige mig fri for, at alt det her med regimentshistorie o.s.v. har en appelerende side - uanset hvor modbydelig krig er. Vi er tydeligvis sammensatte størrelser...

 7. Jeg er den lykkelige indehaver af en dobbelt-LP med kommentarer, og hvis du har en pladespiller, ja da sender jeg gerne "vidunderet" til dig :-)
  Selv holder jeg meget mere af min anden, en "solo" LP, uden snak, og hvor sækkepiber er i højsæde, og musiknumre er blandingsgods af gammelt og nyere; nåh ja altså ditto inden 1980'erne, LOL! DEN beholder jeg, sorry, for jeg/man bliver så mægtig glad af musikken!!
  Er du interesseret, læg kommentar på min blog, Legehuset, her, men du må forvente flere dages venten, inden at jeg returnerer, samme hvis du benytter min på bloggen nævnte e-mail :-D
  Den bærbare skal til udpumpning på mandag - har alt for længe været totalt fuld af støv *LOL*
  nb. Håber at det kun er tilfældet.....

 8. Tusind tak for det generøse tilbud Anjoe, men jeg har på fornemmelsen, at billedsiden, om jeg så må sige, er en stor del af oplevelsen. Held og lykke med reparationen af den bærbare.

 9. Jamen det _er_ appellerende (regiment/historie/opvisning), klart nok!

 10. Nu har jeg i tre dage ledt efter det billede, jeg tog i Edinburgh i 1976 af en sækkepibespiller, der varmer op til tattooet. Jeg kunne ikke finde det, men på ære: Jeg var der!

 11. Kære Cummings, jeg tror dig. Jeg kan så forstå, at billedet ikke står fremme imellem den udstoppede hermelin og fodboldpokalerne...

Skriv en kommentar