Det bliver bedre i morgenJeg ved godt, at det praktisk talt er umuligt at bruge ordet 'nostalgi', uden at det automatisk udløser den udtjente vittighed om, at nostalgien ikke er, hvad den har været. Men tillad mig alligevel i dagens særlige anledning at gøre opmærksom på, at nostalgien lever i bedste velgående og aldrig har haft det bedre i de Cummingske gemakker, ikke mindst takket være mit fjernsyn (som jeg af hensyn til eventuelle yngre læsere kan oplyse er det samme som et tv).

Min hjemlige fjernsynsskærm har nemlig i det forløbne år været skueplads for en hel stribe af serier som den danske 'Sygeplejeskolen', der udspiller sig først i 50'erne, den svenske efterkrigssaga om familien Löwander 'Vår tid är nu' og den norske 'Lykkeland' om olieeventyrets begyndelse sidst i 60'erne. Serier, der alle på den ene eller anden måde har mindet mig om, dels hvor gammel jeg er, dels hvor meget jeg helt havde glemt, at jeg har oplevet i den tid, jeg har haft fornøjelsen at være her. Men for en nostalgiker som mig, der er vokset op i en tid med familiefædre, som altid havde slips på, undtagen om natten når de lå og sov, og kun gik på arbejde i jakkesæt og aldrig uden hat, og med mødre der gik hjemme i deres plisserede nederdele og duftede af Chanel No. 5, når de ikke lavede boller i karry og kærnemælkssuppe, har det først og fremmest været glædelige gensyn med biler, der ikke lignede hinanden til forveksling, sorte bakelittelefoner med drejeskive, arkitekttegnede teakmøbler, robuste Nilfisk-støvsugere og et højt serviceniveau, herunder et postvæsen, der fungerede, og banker der passede på ens penge. For ikke at tale om skam i livet i det hele taget.

Nå ja, måske var der også et og andet, man godt kunne have undværet, men alt i alt har det været den rene svir at sidde foran skærmen i år og genopleve en verden, der i det mindste var en hel del mindre kompliceret i vores hjørne af den.

Bortset fra det, er det godt nok ikke mange seksstjernede anmeldelser, 2018 høster, når man sådan skimmer de obligatoriske årskavalkader, der hører ugen mellem jul og nytår til, og kvoten for brug af ordet annus horribilis er nu definitivt opbrugt. Det ser sort ud for både miljøet og klimaet, hvidvaskningsskandalerne er ude af kontrol, og det er vanskeligt ikke at se rødt ved tanken om amerikanernes orangefarvede præsident eller briternes blåøjede selvtilstrækkelighed.

Det lader til, at vi må slå os til tåls med, at håbet stadig er lysegrønt, så lad mig derfor mod alle odds ønske os alle et løfterigt nytår og bedre held næste gang, vi vinker farvel til endnu et år af vores knapt tilmålte tid på denne planet, og lad mig gøre det med et par opbyggelige ord fra Roger Whittaker, som indgik i den norske retroserie om 'Lykkeland' (kan stadig ses på dr.dk indtil den 13. februar). Jeg kunne ikke drømme om at fortælle nogen, at sangen i forvejen var på min Spotify under bogstaverne GP, og det er kun mig, der ved, at de står for Guilty Pleasures.

Held og lykke med 2019.

Kategori: ,,,. Bookmark permalink.

11 Kommentarer til Det bliver bedre i morgen

 1. Ja, heldigvis er håbet lysegrønt, og bare det at håbe en smule, hjælper på humøret.

 2. Godt nytår fra Høje Tåstrup station, hvor jeg gør mig klar til at takle alle Hr og Fru Danmarks tømmermænd, lommesmerter og skuffede forventninger i psykiatrisk akutmodtagelse!
  Eller Happy New Year, som ABBA så smukt sang engang for mange år siden:
  https://m.youtube.com/watch?v=3Uo0JAUWijM

 3. Helt enig! De gode gamle dage var ikke spor tossede - og lad os endelig holde fat i det lysegrønne håb. Så længe der er håb, er der liv.... ;-) Godt nytår!!!

 4. Mange tak, Henriette – du er en helt!

 5. Jeg tilslutter mig Eric og Mia.
  Godt nytår, Cummings! Og hurra for gode tv-serier.

 6. Med al den nostalgi og lysegrønne forhåbningsfuldhed, så er der vel bare at synge med:
  https://youtu.be/-8cZjR2KTwc

 7. Tak, Madame. Det ender med, at vi bliver en bevægelse :)

 8. Tak for den lille, lysegrønne sang, capac!

 9. ja, ja det med det lysegrønne står jo inden længe for døren. Det hager vi os så fast i, det kommende valg bliver forhåbentlig også grønnere, håber vi vel alle.

Skriv en kommentar