Fristedet Høgebjerget


 - Eller Hawk Mountain Sanctuary, som det hedder herovre, er en del af bjergkæden Appalacherne, der løber ned langs Nordamerikas østkyst. Eller rettere sagt det er et hul i bjergkæden. Og lige her trækker ørne og høge fra nord imod syd lige igennem den smalle fordybning i bjergkæden, som ligger lige øst for Hawk Mountain.

Fristedet blev indstiftet af denne dame, Rosalie Edge, da hun havde fået nok af, at de lokale hvert efterår plaffede i tusindvis af ørne og høge på træk ned fra himlen. Rosalie ligner ikke en man diskuterer med. Og slet ikke tæt på.


Men altså, her kan man gå op på bjerget efter at have betalt 5 dollar og lagt øjne og ører til det klassiske problem ved frivilligt drevet godgørenhed - en klæbrig stemning af politisk korrekthed. Men i det mindste skyder de ikke ørnene mere...


Selvom vi var der i højsæsonen, "-og igår så vi så mange ørne!", så vi kun kun et par nordamerikanske gribbe, vultures, men dem ser man også ved motorvejen. Til gengæld så vi den udstoppede ugle på kæppen.


Hver dag bliver der talt ørne og rapporteret. Også til de besøgende.


Jeg har været der før. Og da så vi rigtig mange ørne- og høgearter på træk, så vi var bare uheldige idag. Undtagen med udsigten og skovens farver.


USA er et stort land...


Kærlig hilsen

Gowings

Kategori: ,. Bookmark permalink.

14 Kommentarer til Fristedet Høgebjerget

 1. Peter Pedal

  Så der er åbenbart også høge udenfor det politiske system i USA?

  Anyway: Du er en ørn til det med rejsebeskrivelser.

 2. Simpelthen! og takker for rosen, Peter Pedal.

  Hilsen Gowings - i egen høgen person...

 3. I fik forhåbentlig også et glimt af kålhøgen.

 4. Peter Pedal

  Faktisk kan den slags rejsebeskrivelser være gode, når man - som jeg - ikke rigtig har lyst til at rejse.

  Der er også ca. 10 % magi over det for mig, fordi jeg ikke rigtig for alvor fatter, at man bare kan sætte sig ind i et fly og efter kort tid være...ja, f. eks. i USA.

  Men selvfølgelig kan det være fristende at tage til det farlige USA, når den danske sommer er så varm, at man længes efter at føle en dejlig kold pistol mod sin nakke.

 5. Jeg ville da ikke tro at ørne har svært ved at flyve over Appalacherne - jeg måtte lige se med Google Earth hvor højt det er. Det højeste kunne jeg måske have fundet ved at se en liste på Wikipedia, men jeg fandt en knold i West Virginia, som er 1272 meter, Elleber Knob, det er som "Grand Ballon" i Alsace. Jo OK man kan godt blive forpustet af at gå der, men tænk på Quito, Potosi, og den slags i Andes.

  Selvfølgelig finder Ørn og Høg de letteste passager, klart nok, Appalacherne ligner et nedslidt vaskebrædt, men derfor kan der jo godt være nogle ruter, som er lettere end andre. Gad vide om trækfuglene ændrer deres ruter, hvis de ved at deres bedstefar døde ved Elleber Knob Valley.

  I Talien fanger man (eller fangede? det er forbudt, men mon de følger lovene) små trækfugle med net. Det er åbenbart en ekstra indtægt for fattige bønder. Gad vide om man kan forklare folk at det skal de lade være med, eller om det er et bedre argument at komme med en dansk skinke istedet.

 6. Der tabte du mig lige der, Peter Pedal. Med mindre det er dine fordomme der fohindrer dig i at rejse ud? Denne rejse var iøvrigt i embeds medfør.

  Donald, jeg skal ikke gøre mig klog på, hvorfor ørnefuglene passerer bjergkæden lige der. Men man kan forestille sig, at de følger bjergkæden af rent navigatoriske hensyn - altså at den er let finde. Jeg ved det ikke. Og nej, Hawk Mountain er ikke noget kæmpebjerg.

 7. Peter Pedal

  -> Gowings:

  Jeg har formentlig en masse fordomme om USA - men min dansk-amerikanske ven Ed siger, at f. eks. Central Park i NY er et af de fredeligste steder på Jorden.

  Jeg har aldrig været i USA, men jeg har talt med rigtig mange amerikanere (og jeg er også blevet spurgt hvor i USA, jeg kommer fra - sikkert fordi de er vant til en masse mærkelige accenter over there).

  ..

  Da jeg arbejdede med turister i København, slog jeg mig på låret af grin over amerikanere, som frarådede andre amerikanere at tage til Christiania. De sagde: 'It's not safe!'.

  Få dage efter var der en, der smed en håndgranat i Nemoland (på Christiania).

 8. "Når jeg en dag går bort
  og skal fordele mit lort
  har han skrevet det hele op.
  Alle mine børn får en udstoppet ørn
  og min kone får en prop!"

 9. Det er rigtigt, Peter Pedal, at der råder en del paranoia i den øvre hvide middelklasse. En paranoia man ikke forstår, når man er derovre.

  Men USA kan mange ting...Selvom det er svært at skulle forsøge at forsvare det.

  Oay, Henriette, så meget for Ørne... :)

 10. Jeg var lige nødt til at Google din tekst, Henriette. Den lå ikke helt lige fremme i hukommelsen - den om advokaten :)

 11. Haha, Gowings - jeg tror, det var "den udstoppede ugle på kæp" som fik mig til at huske :-)

 12. Det er en mærkelig indretning med den ugle. God tur til Berlin, Henriette.

 13. Jeg kan godt lide skrappe damer, der gør noget godt for rovfugle. Jeg kan ikke lige se pointen med den udstoppede ugle, men det er nok bare mig... ;-)

 14. Måske er det et signal om mulige byttedyr, så det tiltrækker ørnene, eller der bliver mere rolige når der sidder en fugl helt stille på en pæl, Mia. Selvom der også sidder en snes mennesker med mærkelige forlængede øjne i nærheden...

Skriv en kommentar