Sainte-Chapelle

Vi har tidligere været inde på det: blyindfattede ruder er enten totalt kitch eller lige det stik modsatte. Turen går idag til Ile de la Citè, der huser Palais de Justice, hvor gendarmer suser ud og ind og politibiler fræser om hjørnerne på det gamle kongeslot.

Hvis man er konge nok, og det var Louis d. IX, så indkøber man intet mindre end Jesu tornekrone, når den nu viser sig at være til salg. For et svimlende beløb selvfølgelig. Og for at det hele ikke skal drukne i splinter fra korset, diverse helgeners pegefingre, ører og ligklæder fra andendagen, så må der noget unikt til.


Man bygger et kapel med pæne vinduer til at huse nyerhvervelsen. Hele bibelen, gammelt som nyt testamente, indeholdt i en transparent tegneserie dannet af tusinder af små farvede glasstykker. Oplevelsen af at stå i dette rum, med solen skinnende igennem de store til vægge grænsende blyindfattede ruder, er helt ubeskrivelig. Så det vil vi undlade.


Men ak, forne tiders pøbel gik amok og brændte det pæne rum ned. Sikkert i sukkerchok over alt det kage de måtte tygge sig igennem. Dog, tornekronen blev reddet og er nu velforvaret i nabolaget hos Vor Frue med de to tårne og sværmen af gargoiler på alle afsatser. Sainte-Chapelle selv er restaureret og som antydet en smuk og overraskende oplevelse. Men tilbage til tornekronen:

Er jeg den eneste, der tænker at Kong Louis er blevet taget i rumpetten big time?

Kategori: ,. Bookmark permalink.

4 Kommentarer til Sainte-Chapelle

  1. Beløbet sat på spidsen: nej.

  2. Jeg gad nu godt se den tornekrone - Louis må jo have syntes, at den så ægte ud ...

  3. Der var andre konger, som havde et mere afslappet forhold til relikvier. Jeg har ikke forstand på det, men derimod kan jeg huske, at min mor har fortalt at hun som stor teen-ager arbejdede for et kunstnerisk firma, som lavede glasmalerier (blyindfattede rude med motiver etc.) i Paris i mellemkrigsårene, og der var nok at tage fat på. :)

  4. Salige ere de enfoldige, Eric. Men vi går lidt stille med det, ikk'?

    Rasmine, det er noget med langfredag i Paris. Nærmere bestemt Notre Dame.

    Man skulle have lært det håndværk, Donald. Sikke nogenvinduer man kunne have haft.

Skriv en kommentar