Til salg-dag i USA

Hvis du troede, at vi, i vores egen andedam, havde nået et mætningspunkt omkring metoder til forudsigelsen af valgresultatet ved sidste valg, så skulle du bare se, hvad der er i vente.

Her i Philadelphia er skaderne efter stormen Sandy til at overse, selvom enkelte stadig har træer liggende uhensigtsmæssigt på fortovet og enkelte kvarterer stadig er uden elektricitet.

Gowings er taget til Philadelphia og nyligt hjemkommen fra weekendens østersfestival i St. Michaels ved Chesapeake Bay, hvor vi spiste østers 'half-shell' til 58 DKK dusinet. Herudover blev der budt på østersstuvning (suppe ville jeg nu kalde det) tillavet i konkurrence imellem de bedste restauranter i byen og årets bryg af oyster stout blev solgt fra fadet.

Østerssæsonen er lige gået ind og i den lille naboby Tilghman, hvor vi havde vores logi, lå verdens ældste skipjack, et en-mastet sejlsib med en enorm rig. Bådtypen blev anvendt til 'oystering' - østershøst - på 'The Chesapeak'. Vi var også selv ude at sejle med 'Rebecca T. Ruark' -  en dame fra 1886. Kvaliteten af billederne på Gowings discount telefon tillader desværre ikke visning i denne sammenhæng.

Skipjack sejlbådende var indtil for nylig de eneste tilladte fartøjer til brug for 'dredging' - en teknik hvor man slæber en stålklinge over bunden der løsner østers'ne og samler dem i et bagved hængende net.


En effektiv måde at regulere fangsten på idet østers kun måtte skrabes under sejl. Denne bestemmelse betød at udover 'tonging', hvor man manuelt tager østers'ne af banken med en (noget forstørret) sukkertang - stængerne er vel 4-5 meter - så er man altså afhængig af vinden for at kunne skrabe banken for østers. En afhængighed som også fastsætter grænsen for størrelsen af den 'dredge' man kan anvende. Nu om dage er østers populationen nede på 1% af hvad den var i 'de gode gamle dage' - mest pågrund af inddæmning af floder der ellers fortynder brakvandet i Chesapeake Bay og derved forhindrer parasitter, der kun kan udvikle sig i mere salte omgivelser, i at inficere østers'en i Chesapeake Bay. Svaret på det dramatiske overfiskeri og udviklingen af sygdomme har fra staten Marylands side været, at give tilladelse til oystering med motoriserede både - så man mere effektivt kan komme til de 1% af de tilbageblevne østers.

Og så lovede jeg dig en skrækhistorie fra det amerikanske valg: fænomenet intrade. Her handles aktier til et pålydende af 10 USD. Når valget er ovre indløses de til pålydende, vel at mærke hvis du har købt aktierne i det vindende udsagns navn. Altså dikteres salgs- og købsprisen af hvor mange af de pålydende 10 USD du er villig til at betale for en aktie. Ligenu kan du sælge til 6.88 USD og købe til 7.0 USD. Men det er ikke gjort med det; prisen på en aktie tolkes som chancen for at udsagnet "kan Obama genvinde valget" bliver virkelighed. Altså desto mere sandsynligt det er at Obama vinder igen, desto mere vil du betale for 10 USD. Og så er vi ligesom tilbage til det det hele handler om ikke? Money makes the world go around....

Nåh, vi må i stemmeboksen, for vi skal ud og købe popcorn, øl og steaks til iaften.

Kategori: ,,. Bookmark permalink.

7 Kommentarer til Til salg-dag i USA

 1. Peter Pedal

  Philadelphia...and Danish...isn't that somethin' you eat?

 2. Yes, but not in combination. I think.

 3. Peter Pedal

  Man kan aldrig vide med de amerikanere.

  Har du flere observationer af kuriøs karakter i ærmet fra over there?

 4. Tak skal du have, Regitze.

 5. Man skulle tro at der også er skrappe lokale folk, som harcellerer over overfiskning. Det er ikke alle forundt at sige tingene på en måde så de fanger mediernes interesse.

  Jeg har ret svært ved at forstå "intrade" (jeg kan godt, men det knirker). Ville det være en mulighed for en lille forretning herhjemme, næste gang der er valg?

 6. Intrade skal nok komme af sig selv, Donald :)

Skriv en kommentar