Sidelæns

Jeg har ikke skriveblokering. Det skulle jeg måske have haft, men nu tager vi lige den her, så må vi se.

Har du set filmen 'Sideways'? Så er du bekendt med at vinkendere kan have en mening om druesorten Pinot Noir; at det interessante er, at denne drue kan, hvis den er dyrket rigtigt, give ophav til en fabelagtig vin - og omvendt hvis den er groet på en ikke optimal måde, bliver vinen nærmest udrikkelig.

Det troede jeg ikke på, da jeg så filmen. Så stor forskel kan der ikke være, tænkte jeg, og syntes iøvrigt at Pinot Noir vine smagte rædselsfuldt. Lige indtil et ophold i efteråret i USA lavede om på den ting. Jeg har nu fået en ekstra dimension føjet til filmen. Jeg forstår hovedrollens begejstring.


Hvis du selv vil lave eksperimentet, så køb en fransk Pinot Noir til 70 - 120 kr. og en chilensk (eller hvis du er heldig, en californisk) vin i samme prisklasse. Der findes selvfølgelig rigtig gode Pinot Noir vine fra Bourgogne, de koster bare mindst 200 kr. og opefter.

Det skal iøvrigt siges, at jeg er uhelbredeligt frankofil hvad biler og vine angår. Men franske vine i USA er 'no go' - de er simpelthen alt for dyre - og derfor ligger det lige for med californiske og sydamerikanske vine. Det samme gælder franske biler - ikke til at opdrive.

Jeg er ikke vinekspert, men det her er et godt sted at starte, hvis du vil undersøge spændvidden imellem godt og dårligt i vinverdenen, som den ser ud for os amatører.

Kategori: ,. Bookmark permalink.

17 Kommentarer til Sidelæns

 1. Uh der er noget i pipeline. Jeg sender dig et link, når det er klar.

  Det handler om vin :)

 2. Jeg kan ikke smage forskel på den fineste vin og en billig vin, men jeg nyder de vine, som er midt-i-mellem, især de Chilenske og Californiske. Jeg har set en udsendelse om at vinproducenterne i Californien bruger moderne kemiske analysemetoder til at bedømme vinens kvalitet og egenskaber, og at det var én af de ting som gjorde at Californien kom langt foran Frankrig mht. vin-kvalitet.

  Men iøvrigt er jeg ud fra indlægget ikke helt sikker på, om du mener den Franske vin er bedre eller værre end den Californiske.
  :)

 3. Jeg venter i spænding, Uden Relevans.

  Donald, en rigtig Bourgogne kan noget som de ikke kan i den nye verden. Men den er dyr. Det sjove ved druen her er, at i de to konstellationer jeg omtaler og i nævnte prisniveau, der kan ignoranter som du og jeg smage forskel uden at skulle bilde os selv noget ind. Et lille eksperiment til den dag hvor man har 250 kr og kun har brug for en flaske vin.

  - MEN det skal siges, at da jeg har udført eksperimentet, så vil jeg til hver en tid foretrække en fransk Pinot Noir til samme pris. Bare for at præcisere. Det er dog helt sikkert irrationelt ifølge rigtige vinkendere.

 4. Peter Pedal

  Jeg genfremsætter forslaget om at checke http://vimeo.com/1160078

 5. Du må være meget glad for det klip, Peter Pedal, for vi havde det også i forbindelse med noget med hatte, tror jeg :)

 6. Peter Pedal

  -> Gowings: Ja, men det handler jo også om hatte, vin, cognac osv. :-)

  Du kan evt. skrive en posting om cognac, og så kan jeg nævne linket igen-igen.

 7. Det er rigtigt. Og man kan ikke få nok af åndfulde interviews med folk der har noget på hjerte...

 8. Peter Pedal

  PS: I øvrigt har jeg vist 'Sideways' for flere, og jeg har givet DVDen til min onkel i Vestjylland, som er vinhandler. Han har oversat dens titel til 'Sidevejs' - på vestjysk.

  Jeg ved ikke, om den var for alternativ til Vestjylland, men de andre, jeg har vist til den til, har været lige så begejstrede som mig.

  Filmens mørke tvilling hedder 'American Splendor', og den er også med Paul Giamatti. Den er rigtig god, hvis man kan li' den.

  Jeg er lidt i tvivl om, om jeg skal se 'Win Win' - alene fordi Giamatti spiller med. Filmen handler lidt om sport, og så er jeg allerede stået af.

  ..

  Hvad angår vin:

  Jeg er tingfinder, så jeg får jævnligt findeløn. Engang fik jeg en flaske vin for at aflevere en af de mange mobiltelefoner, jeg har fundet. Det var en Decoy zinfandel, og den var fremragende.

  Til min lille frustration koster den ca. 175 kr. hos en af landets finere vinhandlere, men det vil jeg sgutte give for en flaske vin.

  Min onkel - den gæve vinhandler fra Vestjylland - siger, at man fint kan finde god vin i supermarkeder til 30-40-50 kr. på tilbud. Han siger, at man bliver snydt så snart man træder ind i en vinhandel. Så jeg tog med til SuperBrugsens lokale vinsmagning med foredrag og mad til 50 kr. med ni vine og buffet ad libitum.

  Jeg kunne ikke li' en eneste af de ni vine, og jeg kan ikke huske andet fra foredraget end at foredragsholderen ofte sagde:

  'Omkring de her ting...'.

  Der ligger en god vinhandel på hjørnet hvor jeg bor - Rahbek Vin. Men jeg holder mig væk, fordi jeg har hørt, at man bliver fattig af at gå derind. Måske er det fordi han har god vin.

 9. 30-40-50 kr...Det er sket for mig i Paris i et supermarked at finde 'gode' vine til 12-20 franc engang i firserne. Nu tror jeg vi har vænnet os til et kvalitets-niveau pænt over Okseblod, Præstetanker, Gran de Luze, Napoleon og hvad de ellers hed. De to sidstnævnte f. eks. som magnum flasker der havde stået og lunet sig oven på emhætten på grill-baren og var godt fedtet ind...

  Jeg anser ikke mere 80-90-100 kr. for dyrt for en flaske vin, hvis den er god. Tiderne har ændret sig og mig med dem.

  Rahbek Vin ser god ud, det kunne være man skulle slå et smut forbi.

 10. Peter Pedal

  Hmm. 80-100 kr. er nok smertegrænsen for mig, men det kan jo ændre sig.

  Kan du anbefale en god zinfandel? Som sagt koster Decoy lige i overkanten til mig...195 kr. viser det sig.

 11. Som jeg måske har antydet, så er jeg ikke så vild med de meget kraftige oversøiske vine. De bliver, efter min mening, tit meget anmassende.

  Den typiske Zinfandel vin er vel generelt en god repræsentant for druen (er jeg en ignorant?), men jeg har ingen tips i den retning. Den italienske Primitivo, skulle være samme drue. Måske du kunne udvide reviret?

 12. Peter Pedal

  Jeg har prøvet andre zinfandel-flasker end Decoy, og de var ikke nær så fantastiske.

  Og jeg har fået foræret en primitivo - heller ikke så fantastisk. Jeg troede heller ikke på, at det ville ramme samme smag som Decoy, selvom det er samme drue. Om voksebetingelserne i hhv. Californien og Italien så har enorm betydning ved jeg ikke.

  Generelt er vin en drik, jeg kan li', når jeg drikker den - men som jeg ikke længes efter.

  Decoy zinfandel var nok kraftig men meget rund og ikke ubehagelig. Der er sgu nok - i dette tilfælde - en grund til, at den koster 195 spir. Om der så er det i alle tilfælde, når man betaler så meget for en vin - det vil jeg tvivle på.

 13. Zinfandel har været sindssygt hypet i USA, og det smager da også godt. Jeg tror sagen er, at amerikanerne ser det som en 'amerikansk' drue - et nationalt ejerskab af noget unikt...

 14. Tak for tippet, Uden Relevans, det ser spændende ud det site. Jeg har en fast vinpusher som ikke har skuffet mig endnu. En af de gode ting ved ham er at man kan smage vinen, inden man køber den, men det skal ikke forhindre mig i at kigge ud i verden...

 15. Peter Pedal

  Vinhandel: http://www.granhojgaard.dk

  Jeg står for indkøb af oksekød fra ungdyr i min andelsboligforening og med venner og kolleger. Jeg køber fra gården, fordi de sørger for helt ekstraordinært god dyrevelfærd efter særlig aftale med mig.

  Gårdmanden har en vinhandel, hvor man kan smage på vinen - men den ligger lidt ude på landet, så hvis man er i bil, skal man nok spytte ud i "spytbakken", når man har smagt på sagerne.

 16. Tak selv.

  Der er 12 flasker Molly Dooker for 149 flasken pt. Den har 91 Parker.

Skriv en kommentar