ZZZZzzzz ...

Se, nu er jeg fuldstændig på det rene med, at i det øjeblik jeg nævner ordet 'kat', vil denne ellers højt estimerede blog rutsje et betydeligt stykke ned ad rangstigen hos en talstærk læserskare, men det får være, for der er ingen vej udenom: når det gælder kunsten at snuppe sig en lur, er det ikke muligt at opdrive større ekspertise end den, man finder hos husstandens små rovdyr.

Mennesket er det eneste dyr, der ikke deler søvnen op i flere portioner. Alle andre er polyfasiske søvndyrkere, der veksler mellem søvn og vågen tilstand over en periode på 24 timer. Så vidt vides, sov hulemændene også flere gange i løbet af et døgn – naturligvis forskudt for hinanden, så der altid var én vågen til at advare de andre, hvis en sabelkat skulle finde på at lægge vejen forbi. Men alt tyder på, at det ideelle søvnmønster for mennesket er bifasisk. Altså en god lang nats søvn, suppleret med en lur i løbet af dagen.

De gamle romere var bifasiske søvndyrkere. Siesta kommer af hora sexta, der var den sjette time efter solopgang, hvor romerne snuppede sig en middagslur, sådan som man har gjort i Italien og Spanien siden – lige indtil også middelhavslandene bukkede under for den opreklamerede og effektivitetsfikserede vestlige forretningskultur.

At middagsluren indiskutabelt er et naturligt menneskeligt behov ved alle, der som denne blogger i årevis har pendlet 2 x 65 km dagligt mellem hjem og arbejde og for hjemadgående om eftermiddagen adskillige gange har måttet takke de højere magter for, at rumlestriberne er opfundet. Rådet for Sikker Trafik (der for resten ikke lyder nær så godt som Rådet for Større Færdselssikkerhed) burde ganske enkelt kræve tvungen middagslur på alle danske arbejdspladser! Vi kunne blive et foregangsland.

Nu er jeg i den heldige situation, at jeg ikke længere behøver at gøre vejene usikre hver eftermiddag, men til hver en tid kan få opfyldt det søvn- og sofabehov, min biologi er programmeret med fra naturens hånd. Forskningen viser, at hvis man anbringer mennesker i et miljø, hvor der ikke er mulighed for at holde sig orienteret om tiden, vil de helt af sig selv falde i søvn om natten og tage sig en skraber i løbet af dagen. Alligevel kæmper det meste af arbejdsstyrken hver dag med næb og kløer imod kroppens naturlige døgnrytme til skade for helbred og velbefindende. Resultatet er en hær af kaffedrikkende zombier.

For mig er det som sagt et overstået kapitel. Jeg har fået en fast aftale med kattene om en daglig, helsebringende powernap af passende længde. Skulle jeg undtagelsesvis komme til at afbryde den for tidligt, kan jeg være helt sikker på at få plantet en belærende klo i låret.

Kategori: ,. Bookmark permalink.

8 Kommentarer til ZZZZzzzz ...

  1. Peter Pedal

    Hmm. Meget interessant posting in deed.

    Min arbejdsgiver må finde sig i, at jeg for det meste møder ret sent - og at jeg jævnligt melder afbud, fordi jeg har sovet mindre end nødvendigt. Det er en del af min ansættelseskontrakt.

    Når jeg har fri har jeg også altid en ubeskrivelig - og nogle gange uimodståelig - trang til at få en lur om eftermiddagen. Jeg lader som regel være, fordi jeg kan have mere end svært ved at stå op igen. I torsdags fandt jeg ud af, at en af mine venner har et lignende problem. Hans løsning er at lægge sig ned og høre P1 - uden at sove.

    Når jeg er på arbejde efter en nat med for lidt søvn, så ved jeg, at jeg som regel vågner over middag - i hvert fald hvis jeg tager div. coffeinholdige substanser til hjælp. Jeg føler sjældent et behov for en eftermiddagslur, når jeg er på arbejde. Men om formiddagen kan jeg være så søvnig, at jeg bogstaveligt talt ikke kan holde øjnene åbne.

    I øvrigt efterligner jeg katte, når jeg skal finde den rette position på hovedpuden. Det virker som en slags katalysator for min søvn.

  2. Jeg kan ikke nære mig:

    http://www.youtube.com/watch?v=-Cj6jd9-4eI

    Specielt ved større læseopgaver sidst på eftermiddagen kan jeg nemt ryge i og sidde nikke gevaldigt. Og vi har endda glasvægge ind til kontorerne :)

  3. Anonym

    Jeg sover sjelden middag, sjelden. Men det hender. Når jeg har ferie, legger jeg meg rundt midnatt, og merkelig: Jeg våkner nesten alltid opp etter ni timer. På sånne dager trenger jeg aldri en middagslur. Jeg trekker den slutningen at jeg trenger ni timer søvn. Punktum.

    Nå på mandag sovnet jeg og min kjære i sofaen (Vi har en hver.). Vi sov dypt og inderlig under hvert vårt pledd. Da vi våknet etter 40 minutter, hadde det skjedd noe. Vi var kvikke og utsovet, noe som igjen førte til at vi fikk gjort alt vi skulle, både det på plikt- og det på lystsiden. Først klokken ett om natte gikk vi til sengs, og neste morgen var vi deilig uthvilte. Hvis jeg er trøtt og likevel ikke legger meg på sofaen, roter jeg hele kvelden bort i å virre rundt uten å få gjort noe som helst, og det har jeg liten glede av.

    Kanskje jeg skal sove middag litt oftere?

  4. @Gowings: Tak for genhøret – den havde jeg helt glemt! Med hensyn til at blive døsig om eftermiddagen har jeg læst et sted, at det skyldes, at kropstemperaturen falder om eftermiddagen, så det er helt efter bogen.

  5. @Livetleker: Jeg synes, ni timer lyder som en passende længde på en nattesøvn. Men kan du sove så længe uden at blive vækket af en sulten kat? Den går ikke her.

    I øvrigt undrer det mig, at at 40 minutters middagslur har den nævnte virkning. Teorien siger, at man bliver sløv og tung i hovedet af mere end 15-20 minutters middagslur. Men i hvert fald underbygger din historie den grundlæggende teori om, at mennesket har brug for mere end nattesøvnen (altså medmindre man kan komme af sted med at sove ni timer).

  6. @Peter Pedal: Tak for indblikket. I øvrigt er jeg meget imponeret over din ven, der kan ligge ned og høre P1 uden at falde i søvn. Det inspirerer mig til en modsat parallel: Jeg brugte engang Weekendavisen (der er lidt i familie med P1), når jeg ikke kunne falde i søvn. Særdeles effektivt ...

  7. Jeg er ikke fri for at misunde dig din nuværende position. Jeg har længe ment, at seniorsiesta måtte være et ufravigeligt overenskomstkrav.

  8. @Eric: Det er ubegribeligt, at ingen har fremført det forslag før dig – kravet må i det mindste kunne stilles som kompensation for afskaffelse af efterlønnen!

Skriv en kommentar