Dandy kvikker bestandig

Når jeg hører ordet dandy, er det min barndoms førende tyggegummimærke, jeg først kommer til at tænke på. Men udstillingen DandyNordiska Museet i Stockholm har selvfølgelig ikke det fjerneste med tyggegummi at gøre. En dandy er 'en person, som med integritet ønsker at udtrykke sig gennem sin påklædning uanset om stilen er lavmælt, farvestærk, konservativ eller nytænkende.' Sådan definerer udstillingens tilrettelæggere i det mindste fænomenet, og de har givet sig selv den opgave at finde ud af, hvem eller hvad den moderne dandy er. Altså en ren og skær modeudstilling i forklædning.

Bagest til højre på væggen anes dandyen over alle dandyer Oscar Wilde med hånden under kinden, men det er altså hverken ham, Lord Byron, Baudelaire eller nogen af de andre flanører fra dengang, udstillingen handler om. Desværre, for eftersom dandyen er kendt for at føre sig frem med ubesværet elegance, ætsende vid og kølig overlegenhed med en tørt underholdende attitude, må emnet nødvendigvis interessere denne blogs skribenter. Og vi er ikke alene. En rundtur på nettet afslører, at der stadig hæges om dandyismen i alle dens afskygninger og på højt niveau. Dandyism.net er et omfattende site med utallige artikler, diskussionsforum og endeløse linksamlinger. For sjovs skyld – og i et nonchalant forsøg på at overbevise mig selv om, at jeg har fingeren på tv-serie-pulsen – prøvede jeg lige at søge på Mad Men, og straks blev jeg ledt til en artikel, der beskæftigede sig med de forskellige medvirkendes måde at folde lommetørklædet i brystlommen på. Selv den mindste detalje har betydning for en dandy.

Du kan teste dit eget dandy-potentiale ved at besvare de 40 spørgsmål her. Men dandyismen er vist aldrig rigtig slået igennem i Danmark, og det er nok ikke tilfældigt, at den danske Wikipedias eneste opslag om Dandy handler om den legendariske tyggegummifabrik i Vejle. Det er nu heller ikke at foragte, og i den forbindelse skal jeg ikke undlade at gøre den tyggegummiinteresserede læser opmærksom på det fremragende og spændende kulturhistoriske billedmateriale, der foreligger (pdf). Der er mere end rigeligt til et helt andet blogindlæg.

Udstillingen Dandy på Nordiska Museet slutter den 1. maj. Flere flotte billeder.

Kategori: . Bookmark permalink.

11 Kommentarer til Dandy kvikker bestandig

  1. Når dandyismen aldrig er slået igennem i Danmark, kan det måske skyldes, at der grundet landets lidenhed har været et begrænset antal sølvskeer, man kunne stoppe i munden på de nyfødte. Som det hedder på dandyism.net:

    "The man accustomed to work cannot understand elegant living."

    Den kan man så tygge på.

  2. Peter Pedal

    Curious people are interesting people. Hmm. Why is that?

  3. Er Mads Barner-Christensen, "Blærerøven", en Dandy?

  4. @Eric: Jeg tror, der er en hel del om den teori, du dér fremsætter. På den anden side har jeg også en fornemmelse af, at nationale mentalitetsforskelle spiller en temmelig stor rolle.

  5. @Peter Pedal: 'Curious' i betydningen 'nysgerrig' eller 'mærkelig'?

  6. @Gowings: Mon ikke han er det nærmeste, man kommer på en nulevende, hjemlig dandy? I virkeligheden betyder dandy vel bare laps.

  7. Indtil jeg læse Den døende Dandy af Mari Jungsted, troede jeg Dandy kun var tyggegummi.. :-)
    Konklusion: Bøger kloger os (= mig).. ;-)

  8. @Inge: Der kunne utvivlsomt skrives mangen en spændende krimi om døende tyggegummi og hvordan man skaffer sig af med det ...

  9. Peter Pedal

    -> Cummings: Ja, det må du nok spørge om. Det er et citat af Bill Maher.

  10. @Peter Pedal: Jeg synes, det fungerer i begge tilfælde :-)

  11. Peter Pedal

    -> Cummings: Yep :-)

Skriv en kommentar