Den borgerlige anstændighed

Jeg beklager, men jeg må have luft: den borgerlige anstændighed har det svært for tiden. Efter blæsten om Lars Løkkes lemfældige omgang med partiets midler skal der rettes op og flyttes fokus. I Venstres forsøg på at tækkes DFs vælgere, overgår man dette partis vildeste forventninger til en ny periode med det blå hold ved roret. Agurketidstøjen fra Støjberg er overtaget af skingre krav om ændringer af FN-konventioner. Skamløst holder man hele nationen som gidsel overfor anseelsen i resten af en forundret verden, der udefra betragter det lille trodsige land, der står oppe i det nordlige hjørne af Europa og stamper i gulvet.

Birthe Rønn Hornbech følte sig kaldet til at opponere imod Støjbergs udlændingeudspil.
Venstre er et rummeligt parti: man kan have mange holdninger til lovgivning på en gang.

Når man så til og med i bagsidelederen i dagens Information kan læse at grundlaget* for det sidste udspil fra Venstre, udelukkende kan forstås som ren og skær symbolpolitik i lighed med Pia Kjærsgaards grænsebomme, så må det være svært at være Venstrevælger. Og så hamrer Martin Geertsen løs på et stigende asylansøgerantal med begrundelser om lempelser i lovgivningen - som man ikke i sin vildeste fantasi kan forestille sig at en syrer, iraker eller somalier kan have blik for i en presset situation på flugt fra krig og folkemord - på trods af at det procentvise antal asylansøgere i Europa, der får asyl i Danmark, er konstant.

Og når vi så er blevet velsignet med en ny Konservativ formand, der fører sig frem som en anden Brixtofte - prøv at skrive tilbage til politiet at du tager deres henstilling om ikke at parkere ulovligt til efterretning; vel at mærke uden at betale bøden - så må det svage håb, der knyttede sig til udskiftningen af Barfoed visne bort. Idag til morgen kan man så høre at de konservatives nye formand proklamerer sin egen homoseksualitet i morgenradioavisen for at undgå evt. 'afsløringer': Hvorfor? Jeg nægter at tro, at det har nogen interesse hverken for pressen eller den almindelige borger. Faktisk kan jeg ikke huske, at afsløring af fungerende politikeres homoseksualitet, eller anden seksuel observans for den sags skyld, har været skreget ud i pressen nogensinde. Man fristes til i farten, at opfatte 'afsløringen' som et forsøg på at vende sympatien mod Pape selv - væk fra pressen der graver i hans sag om magtmisbrug i Viborg kommune.

Er den borgerlige anstændighed afgået ved døden i dansk politik? Det kunne man godt frygte efter den sidste tids begivenheder. Det eneste man som 'rød' vælger kan opfordre den nuværende regering til, hvis den vil vinde næste valg, må være at lade det skingre i udlændingedebatten og det groteske forsvar for magtfulkommenhed forblive i blå lejr. Så kommer sejren af sig selv. Jeg nægter nemlig at tro på, at den borgerlige anstændighed er afgået ved døden i befolkningen som sådan.


*Uanset om Danmark tildeler statsborgerskab eller ej til en PET mistænkt, der er født og opvokset i landet, så kan vedkommende ikke udvises.

Kategori: ,. Bookmark permalink.

18 Kommentarer til Den borgerlige anstændighed

 1. Venstres nye oprustning på indvandrerpolitiken har jo tydeligvis til opgave at skaffe flere vælgere. Ergo må Venstre gå ud fra, at det, der har folkeligt appel ikke er borgerlig anstændighed (hvad så end dette måtte være...), men snarere en latent xenofobi, der gerne kommer til udtryk bag forhænget ved vælgerurnen. Hvis anstændigheden er borte, så er det nok desværre ikke kun hos det repræsentative demokratisk kransekagefigurer men også nede i folkedybet...

 2. Ja, det er sært, som det er den borgerlige fløj, der står for småsvindel med offentlige midler, når man tænker på, at de taler meget højt om straf og moral. Og at den konservative nye formand er lige så ulden som Venstres, kan kun gøre en mismodig. Offentlige skattepenge brugt til fodbold. Hæver selv 450.000 i aftrædelseshonorar og går til vellønnet stilling. Og står for en hård linje over for 50.000 mennesker, der står til at miste deres dagpenge.

  Samtidig skal man høre på populisme af værste skuffe fra den nye konservative formand, der ikke holder sig for god til at svine hele folketinget til: 'Jeg er ikke cand. et eller andet, der så er blevet valgt til Folketinget. Jeg har haft noget så vildt som et arbejde!'

  Man får næsten ondt af de konservative, der graver deres egen grav på så ynkelig en måde.

 3. Anstændighed må være på Dansk Sprognævns liste over truede ord, og ingen politiker møver sig til tops ved at udvise anstændighed. De vil magten, og hvis de tror, at prisen er uanstændighed, har de ingen skrupler. Så behøver de heller ikke at hykle.

 4. Ja alle tre, man skal langt tilbage for at finde en politiker jeg vil mene besad borgerlig anstændighed - og så er det ikke engang sikkert at I er enige i min vurdering. Hvis man ser Epinions meningsmåling foretaget for DR d. 13. juni, så ser man hvoraf den manglende stuerenhed hos Venstre kommer. Jeg tror dog, Capac, at Venstre skyder sig selv i foden ved at forsøget at overgå DF.

  Ja, Cummings, klovnen fra Viborg er en køn erstatning for Barfoed, hvis man lige prøver at se en konservativ kernevælger for sit indre blik:"Opkomling" hører jeg nogen hvisle...

  Du har muligvis ret, Eric, men jeg synes nu stadig at jeg kan spore anstændighed hos medlemmer af folketinget, men der er pt. sandt at sige langt imellem på den 'borgerlige' fløj.

 5. Anstændighed er et af de ord, som ryger ud i det uvisse. Om få år vil ingen vide hvad der menes.
  Viborg drengen må da siges at være de sidste ynkelige krampetrækninger, fra de Konservative. Egentlig syntes jeg at de skulle lukke og slukke, finde sig et anstændigt job. Noget med mening i. De kunne jo tage nogle af de øvrige politikere med. Bare stil op i køen.
  De har jo dog to år før hammeren falder. Med de ,fratrædelses ordninger de har, kan de sagtens overleve.
  Borgerlig anstændighed, jeg ved nu ikke rigitg. Det er da ikke lige der, man finder mest anstændighed. Men klæder skaber folk. Tænk bare på finanskrisen, det er sgu ikke arbejdsmanden i blåt tøj og leverpostejsmad, som styrede os mod faldet. Det var dem som aldrig kan få nok, koste hvad det vil. De ryster blot habitten og pelsen, så kører vi videre.
  Men de sgu ikke anstændige, blot skruppelløse.

 6. Gowing, jeg vil endda gå så langt og sige, at Venstre skyder sig selv i hovedet, hvis de vil overgå DF. Men på den anden side er jeg alvorlig bange for, at det ikke bare er en slags kappestrid om, hvem der kan være mest uanstændig og nederdrægtig på udlændingeområdet. Jeg tror, desværre, at der blandt Venstrefolkene faktisk er en alt for redebon modtagelighed for xenofobiske ideer. DF legitimere blot, at den nu kan stilles til skue.

 7. Gowings for President!

  Der er noget dybt, dybt bizart i at se liberale kæmpe så hårdt for at afskaffe love og konventioner, som netop beskytter individets rettigheder.

 8. Folehaves Univers, jeg kan selvfølgelig godt se din anke - og forbindelsen til finanskrisen. Dog, jeg kan også huske Schlüter, som jeg ikke kunne udstå som ung i firserne. Han var, naturligvis, borgerlig - men også anstændig, vil mine milde gammelmandsøjne i dag bedømme ham. Poul Schlüters borgerlige anstændighed blev kraftigt kontrasteret af Ninn Hansens mangel på samme. Sådan husker jeg omstændighederne omkring Tamil-sagen. Og det gjorde indtryk, at se indignationen hos Poul Schlüter allerede dengang. Jeg har ladet mig fortælle, at i årene efter Schlüter-regeringen, tålte Schlüter ikke Ninn Hansens tilstedeværelse i det samme rum. Borgerlig anstændighed handler ikke om at være politisk enige - men om at man, bare fordi man er borgerlig, ikke opfører sig som et egoistisk svin.

  Måske du har ret, Capac. Derhen at både DFs og Venstres forsøg på at ligne et Socialdemokrati med en endnu hårdere udlændinge-politik og meget mere knald på 'bajere i koloni-haven' værdier, måske er ved smelte sammen. Isåfald kan det dælme blive svært for Venstre at danne regering uden DF, specielt når DF helst vil stå ved siden af uden at tage ansvar; det kan jo som bekendt nemt koste stemmer.

  Takker for tilliden, Henriette. Det er den rene galematias for at sige det rent ud.

 9. Gowings: Det værste er måske, at Venstre måske har en skjult dagsorden, der hedder: Vi vil for enhver pris have regeringensmagten næste gang, selv om det indebærer, at vi danner regering med Dansk Folkeparti. Det eneste, der kunne forhindre dette perspektiv er måske et, der er endny mere uhyrlig: At Socialdemokraterne går i regering med Pia Kjærsgaard og Co...

 10. Gud forbyde det, Capac!

  Men det var sjovt at høre Barfoed for et halvt år siden udelukke at VK ville danne regering med DF. Her var der i den grad tale om musen der trampede....

 11. Ja. Men DF tegner jo til at bliver det helt store parti. Og hvem af partierne Venstre og Socialdemokraterne drømmer ikke i deres magthungrende hjerter om noget der ligner et rigtigt regeringsflertal? Jeg tror, at mandattælleri kan få både begge partier til at sluge endog store kameler...

 12. Stemmeslugning frem for hæderlighed, det må være bagsiden af demokrati for fuld udblæsning. Politikerne er ikke bedre end vælgerne.

 13. Jeg kan bare gentage: Gud forbyde det Capac

  I get your point, Donald. Men det betyder jo, at det altid må have været sådan - og det er min mening, at det har det ikke.

  Lidt ligesom fødevareindustrien, der adspurgt om udbuddet af kvalitet, hævder at sådan vil forbrugerne have det. Men det kræver jo at der er et udbud før man kan vælge den gode kvalitet fra...

 14. 20% af befolkningen er jo erklærede racister - de stemmer på DF. Man er nødt til at tude med de ulve man er blandt. Jeg tror dog ikke på at Venstre rent faktisk gør noget ved flygtningene, hvis (gud forbyde det) de kommer til magten en gang igen.

 15. Eller Uden Relevans - måske tyve procent af befolkningen er bange for dem, der ikke synes at vi allesammen skal leve i små hyggelige landsbyer, ha' leverpostejsmadder med i skole, gå til fodbold om eftermiddagen og tage på søndagstur med campingbord og kaffe på termo.

  Samtidig så ved mange - er jeg overbevist om - også godt at den tid kommer ikke tilbage. Det hjælper altså ikke noget når den Radikale elite, som ifølge weekendens information påstår at være klasseløs (sic!), dunker dem oveni hovedet med deres manglende indsigt.

  Men rigtigt, det hjælper dælen dytme heller ikke når Venstre pirrer vores indre svinehund - og vil dele menneskers værd op efter deres religiøse overbevisning. Det skulle man tro at Venstrevælgere med deres liberale udgangspunkt holdt sig for gode til.

 16. Angst essen Seehle auf.

  De fleste politikere på Borgen har fuldstændigt mistet kontakten til den almindelige, danske befolkning. De forstår ikke, hvor afgrundsdyb angsten for at miste levebrød og forsørgelse er. Den forkortede dagpengeperiode og det forlængede genoptjeningskrav genererer angst og når man er angst har man ikke altid overskud til at holde den indre svinehund fra døren.

  Ret op på den sociale sikkerhed og tryghed, og danskerne vil igen vise sig som det generøse og tolerante folk, det plejer at være.

  Desværre kalkulerer visse partier nok netop iskoldt med at generere angst, så de lettere kan få deres neoliberale eller fremmedhadske politik igennem.

 17. Vedr. politikeres stemmefiskeri:
  Det har ikke altid været sådan! Nej! Heldigvis, og hvordan det kan gå sådan at der ikke er politikere, som tør stole på at deres integritet vil give dem flere stemmer, det kan jeg ikke forstå.

  Måske har Henriette fat i en forklaring.

Skriv en kommentar