Op og ned

Upstairs Downstairs
Af en eller anden grund fik jeg aldrig set et eneste afsnit af Herskab og tjenestefolk, da der var rig lejlighed til at se den, måske fordi det var en serie, den ældre generation i hjemmet fulgte troligt uge efter uge dengang i 70'erne. Så skulle jeg i hvert fald ikke!

Men det var nok en fejl. I hvert fald blev jeg fuldstændig hooked på op-og-ned-ad-trappen-konceptet i de syv uger, Downton Abbey for nylig forhøjede værdien af mit fjernsyn søndag aften, og jeg er ikke kommet mig over savnet endnu.

Derfor var det med store forventninger, jeg satte mig til rette for at se 1. afsnit af den nye Herskab og tjenestefolk, selv om jeg altså var handicappet af ikke at kende en snus til forhistorien. Men jeg forstod da så meget, at der var rykket et nyt herskab ind i gemakkerme i 165 Eaton Place, og først og fremmest hæftede jeg mig ved, at Downton Abbeys aristokratiske matriark Violet Crawley i Dame Maggie Smiths skikkelse havde fået et værdigt modstykke i Dame Eileen Atkins som Lady Holland. En arrogant dame med ufravigelige synspunkter og en abe med hang til thick cut marmalade som kæledyr. Derudover var kokken Mrs. Thackeray et forfriskende komisk indslag. Efter selskabet, hvor familien forventer selveste kongens tilstedeværelse, men i stedet må lide den tort at skulle underholde von Ribbentrop, beklager hun sig over de forgæves anstrengelser med kanapeerne: 'I would never have bothered with all those crimped edges,' mukker hun, 'if I’d known some German was going to eat them all.'

Men jeg synes måske, at den nye Herskab og tjenestefolk mangler Downton Abbeys bidske virkelighedspræg, og ind imellem forekommer den noget kluntet og tyndbenet på det følelsesmæssige plan. Sir Hallam bærer sin Lady Agnes over dørtrinnet til deres nye residens, og øjeblikket efter erklærer han: 'I know you so well we don’t have to speak at all.' En anelse for kulørt efter min smag.

Nå, men første afsnit af serien lover pomp og pragt, drama og flere arrogante åndfuldheder fra Lady Hollands side. Det sidste skal nok få mig til at sidde klar foran skærmen også på næste søndag.

Og ikke et ord om 1. maj.

Kategori: . Bookmark permalink.

9 Kommentarer til Op og ned

 1. Du gik glip af noget ved at droppe forgængeren - det var et fantastisk tidsbillede, som var mindst lige så autentisk - mere, faktisk - end Downton Abbey var. Som bestemt var god, og som jeg også slugte - kan næsten ikke vente til efteråret.
  I det hele taget kan engelske serier noget... nævner i flæng Brideshead Revisited og To the Manor Born. I hver sin ende af seriøsitetsspektret, men lige vidunderlige og meget... engelske.
  Maggie Smith er skøn - det var hun også som McGonagall i Harry Potter-serien.

 2. @Ellen: Jeg er klar over, at der er tale om et betragteligt hul i min almene dannelse. Men jeg har da selvfølgelig både Brideshead Revisited og To the Manor Born stående på hylden :-)

 3. Man kan få den gamle "Herskab og Tjenestefolk" på DVD. Måske vi skulle slå halv skade, kære Cummings?

 4. Fortrinlig idé, kære Gowings!

 5. Done! Så skal der glo's TV :)

 6. Anonym

  Men hallooooo? Finnes det en ny versjon av Herskap og tjenere? Det har da ingen fortalt meg! Nå må jeg undersøke når den kommer til Norge. Downton Abbey kommer med ny sesong, har jeg latt meg fortelle. Glede seg!

 7. @Gowings: Jamen, så glæder jeg mig til om et års tid, når den når til mig :-)

  @livetleker: Jo, der er så sandt, som det er skrevet. Men den nye serie er altså kun på tre afsnit ...

 8. Cummings, du kan få sæsonerne, som jeg kommer igennem dem, ikk':)

 9. Rolig, Gowings – vi har tiden for os!

Skriv en kommentar